Школяр UA

Хімічні властивості гліцерину. Застосування гліцерину

Гліцерин вступає у реакції, характерні для одноатомних спиртів. Він горить з утворенням CO2 і води, реагує з активними металами з виділенням водню:

CH2–OH                                 CH2–ONa

|                                              |

2 CH–OH          + 6Na →     2 CH–ONa         + 3H2­

|                                              |

CH2OH CH2ONa

Гліцерин вступає в реакцію з галогеноводнями:

CH2OHCHOHCH2OH + HClCH2OHCHOHCH2Cl + H2O і з нітратною кислотою.

При взаємодії гліцерину з нітратною кислотою утворюється важка масляниста, сильно вибухова речовина – тринітрогліцерин:

 

Характерною реакцією гліцерину є утворення синього розчину при взаємодії з купрум(ІІ) гідроксидом Cu(OH)2.

Гліцерин має широке застосування. Завдяки гігроскопічності він використовується у парфумерії та фармації як зм’якшувальний засіб, основа для мазей, добавка до мила. У харчовій промисловості – як добавка до напоїв. У шкіряному виробництві та текстильній промисловості гліцерин використовують для обробки пряжі та шкіри, щоб надати їм м’якості, еластичності.

Гліцерин застосовують для виробництва синтетичних смол і вибухових речовин, наприклад, нітрогліцерину. Нітрогліцерин використовується для виготовлення динаміту. Спиртовий розчин нітрогліцерину має судинорозширювальну дію. Його використовують як ліки при захворюванні серця.

© 2009-2019 Школяр UA

Натисніть клавішу Enter для пошуку
Натисніть клавішу Enter для пошуку