Школяр UA

Крохмаль. Склад молекули. Поширення в природі, застосування

Крохмаль – це представник групи полісахаридів. Склад молекули крохмалю виражається формулою (C6H10O5)n. Це природний полімер, що синтезується в рослинах з глюкози: nC6H12O6 → (C6H10O5)n + nH2O.

Полімерні ланцюги крохмалю неоднорідні. Серед них є лінійні та розгалужені, довгі та короткі. Число ланок у полімері коливається від кількох сотень до п’яти тисяч і більше.

Крохмаль поширений у природі. Для різних рослин він запасний поживний матеріал і міститься в них у вигляді крохмальних зерен. Масова частка його у бульбах картоплі становить приблизно 20 %, у зернах пшениці – близько 70 %, рису – близько 80 %.

Крохмаль – білий порошок, що не розчиняється в холодній воді. У гарячій воді він набрякає, утворюючи клейстер. Характерною реакцією на крохмаль є утворення синього забарвлення при взаємодії з розчином йоду.

Найважливіша хімічна властивість крохмалю – його гідроліз. Кінцевим продуктом гідролізу є глюкоза: (C6H10O5)n + nH2OnC6H12O6.

Проміжні продукти гідролізу крохмалю – суміш декстринів і глюкози (патоку) використовують у кондитерській промисловості для виготовлення цукерок, додають у тісто для випікання пряників. Крохмаль є сировиною для виробництва етилового спирту. У текстильній промисловості крохмаль використовують для проклеювання тканин, у паперовій – для склеювання паперу і картону, у медицині – для виготовлення присипок, паст, капсул для лікарських препаратів.

© 2009-2019 Школяр UA

Натисніть клавішу Enter для пошуку
Натисніть клавішу Enter для пошуку